Bön och fasta

Tips och tankar inför
Bön- och fasteperioden 18 februari -9 mars 2024

Länkar: Förbönsämnen och bibeltexter under fasteperioden och tips kring ned- och upptrappning av fasta.

GEMENSAM BÖN OCH BIBELLÄSNING

Det har blivit en tradition att vi i Vasakyrkan har en period av bön och fasta tre veckor innan vår årsmöteshelg. Vi kallar det medvetet Bön- och fasteperiod; alla kan vara med och be, men inte alla kan eller vill fasta. Här på hemsidan och i kyrkan finns en lista med förslag på böneämnen för varje dag. Du är fri att be på annat sätt, men vi känner en glädje i att veta att vi är många som ber gemensamt för någonting varje dag.

Stressa inte igenom böneämnena utan ta tid för varje och ge Dig också tid att lyssna! Gud vill gärna tala med oss men vi kan behöva öva oss i att lyssna. 

På listan finns också förslag på bibeltexter som vi var och en kan läsa och meditera över. Det är en text för varje vecka. Korta texter, mer för hjärta än för hjärna. Ord som får sjunka in i oss och tala till oss under veckan. När vi läser samma texter blir det också spännande att dela våra tankar och upptäckter med varandra.

VARFÖR FASTA?

Man skulle kunna säga att kristen fasta handlar om att kalibrera hjärtat. Man kalibrerar mätinstrument mot en normal, ser hur de stämmer och ev justerar dem. I fastan kalibrerar vi hjärtat mot normalen, Guds hjärta. Det kan hjälpa oss att se klarare vad som styr oss, vilka mål vi har och var vårt hjärta behöver justeras. Det kan hjälpa oss att skilja det vi vill ha från det vi verkligen behöver. Fastan handlar fr a om bön. Vi skärper sinnena, skalar bort en hel del sinnesintryck utifrån och blir mer lyhörda för Guds tilltal. Vi öppnar upp för Gud att dra oss djupare in i Hans närhet. Det är så lätt att tänka att vi genom fastan ska försöka få Gud att göra som vi vill. Fasta och bön förändrar inte Gud – men det förändrar oss som ber och/eller fastar. På det fysiska planet har fastan goda effekter för våra kroppar och vår hälsa.

HUR?

Att vi har 21 dagars bön- och fasteperiod betyder inte att alla måste fasta i 21 dagar. Men vi tror att det har stor betydelse att vi som församling sätter av en speciell period där vi tillsammans och var för sig söker Guds närhet. Även om Du väljer att inte fasta är Du en viktig del i bönegemenskapen i Vasakyrkan!

Själva fastan kan vi göra på många olika sätt. En del fastar en dag, några tre dagar, några en vecka och några alla 21 dagarna. En del kanske tillämpar Daniels-fasta (utifrån Daniel i Gamla Testamentet); 21 dagar med grönsaker, frukt och vatten; inget bröd, inte pasta, kött eller sötsaker. Andra kanske byter ut ett mål per dag mot tid med Gud, någon tar en eller ett par fastedagar per vecka etc. Alla kan inte/ska inte fasta från mat av hälsoskäl. Då kan man istället avstå någon av veckorutinerna för att ta tid med bön och bibelläsning. I dessa tider kan också en viktig fasta vara att avstå från/dra ner på användandet av mobiler, sociala medier, TV o.d. De tar ofta mycket av vår tid och vårt fokus.

KONKRETA RÅD

Bestäm vilken typ av fasta Du vill ägna Dig åt och vilka datum.
Om Du tänker fasta mer än tre dagar är det klokt att trappa ner ditt matintag dagarna innan fastan, från 3 till 2 till 1 måltid per dag.
Håll fast vid dina planer – försök mota bort tankarna på att avsluta tidigare än Du tänkt om Du inte måste .

”Den största utmaningen är inte vad vi avstår ifrån – det är istället vad vi ersätter det med.” Man kan avstå maten men jobba eller se på TV istället… Ett förslag är att bestämma sig för 2-3 tillfällen (½-1 timme) varje dag som man viker för ”Tid med Gud”; bön, bibelord/bibelläsning, bönepromenad, att bara vara tillsammans med Gud… Detta fungerar ju också för den som väljer att inte fasta.

Ett tips kan vara att förbereda en plats för bön och bibelläsning.
Ett annat att Du har dina favoritlovsånger tillgängliga.

Om Du fastar mer än tre dagar är det klokt att tömma magen. Tipset är att äta en tesked Linfrö (uppblandad i lite fil) de första dagarna. Som bilaga finns konkreta förslag på hur Du kan trappa ner – och trappa upp – på ett klokt sätt.

Drick VATTEN under fastan! Var försiktig och drick inte för mycket vatten i taget. Ett glas flera gånger om dagen är lämpligt! 2-3 l/dygn. Många kompletterar också med rena (inga tillsatser) grönsaksjuicer, typ morot, tomat, rödbetor. Rena fruktjuicer fungerar också men i måttlig mängd – de innehåller ofta ganska mycket fruktsocker, vilket gör att blodsockret stiger hastigt. Blanda ut med vatten.

Att dricka te har också goda effekter på kroppen. Fastar man mer än en vecka är det också bra att dricka lite buljong varje dag, för saltets skull. Kan med fördel blandas i någon grönsaksjuice e.d.

Om Du tänker avstå från kaffe är det en god idé att trappa ner och avstå några dagar innan, så slipper Du abstinensproblem under själva fastan.
Man måste inte sluta dricka kaffe, men det är klokt att dra ner på mängden…

För den som vill finns färdiga fastepaket att köpa. Marcus och Hanna blom (boken ”Fasta och Bön”) rekommenderar Nyform och Ledins fastepaket.

Fasta är en omställning för kroppen. Bli inte överraskad och ängslig om Du känner symptom som huvudvärk, illamående, sömnlöshet, magvärk eller sura uppstötningar (ta inte medicin mot detta, typ huvudvärkstabletter o d). Efter något/några dygn bör kroppen ha vant sig. Om Du känner Dig osäker, rådgör med någon erfaren.

Avstå från heta bad och bastubad – det kan leda till yrsel och blodtrycksfall.

Var noggrann med din personliga hygien; många gifter letar sig väg ut ur kroppen genom porerna i hyn och kan förorsaka lukt. Var också noga med munhygienen!

Engagera Dig inte i påfrestande arbete och extrem träning. Däremot är lätt motion, typ promenader o d, rekommenderat!

ATT AVSLUTA FASTAN

När man ska gå ur en längre fasta (mer än tre dagar) är det viktigt att skynda långsamt! Magen har varit vilande under en period, den behöver tid för att komma igång igen. Samtidigt är det frestande att vilja äta mycket. Den frestelsen behöver vi vara uppmärksamma på och stå emot och istället ge magen en mjukstart. Börja med t ex ett par dl fil/youghurt, grönsakssoppa senare under dagen, 1 kokt potatis och lite grönsaker till middag, te till kvällen. Lite större portioner nästa dag. Men inte hårdsmält kött… Och tugga väl! Det underlättar för tarmen att komma igång igen.

PRAKTISKA TIPS:

Använd en anteckningsbok där Du kan skriva ner Dina erfarenheter, tankar, bilder, tilltal etc. Vi tror att vi ska minnas men har lätt för att glömma…

Om Du tycker att det är enklare att be i kyrkan, så är den oftast öppen dagtid måndag – fredag (ring Benner eller Bertil om Du vill kolla). Där kommer också att finnas en del bönestationer till hjälp för bönen.

Onsdagar kl 9.30 och 18, samt söndagar kl 9, är det gemensamma bönesamlingar i Vasakyrkan. Dessutom har vi digitala bönesamlingar måndagar och tisdagar kl 18. Lördagarna 25 feb och 4 mars är det lovsång, undervisning och förbön kl 19. Dagtid ber gärna Bertil och Benner med Dig och för Dig när vi är på plats.

I kyrkan finns en Bönebok där Du kan skriva ner tankar, bilder osv

Om Du har behov att prata om det Du är med om eller funderar över, är Du fri att ta kontakt med Bertil eller Benner.

TILL SLUT

En tanke: Varför inte lägga undan ett belopp för varje dag Du ”sparar in” på matkostnaden under fastan (eller ändå om Du inte fastar). Pengarna kan sedan skickas till Nödhjälp någonstans i världen, t ex via EFS Mission. På så sätt blir vår fasteperiod också till konkret hjälp för människor som inte självklart har mat för dagen. Vi kommer också ta upp en ”kärleksgåva” till församlingens arbete under årsmöteshelgen. En gåva som vi ger utöver vårt vanliga givande.