Diskussionsfrågor gemenskapshelgen 2024

Diskussionsfrågor Gemenskapshelg 2024-10-05
Styrelsen har gjort en sammanställning av de diskussioner vi hade under församlingsmötet på Senoren och vill ge respons på vad som händer framöver på respektive område. Vi har en levande och engagerad församling och det är vi mycket tacksamma för!

Tjänster
Diskussionsgrupper:

Vi vill anställa en teologiskt utbildad person (50-100%) som kan vara en herde och själavårdare för församlingens barn och unga. Vi söker kontinuitet, stabilitet och någon som kan stötta ledargrupperna praktiskt och administrativt, både i vardagsgrupper och lägerverksamhet. 

Styrelsen svarar:

Som vi tidigare meddelat har Bertil valt att gå i pension till sommaren och detta gör att vi nu har två tjänster (150%) att fylla. Styrelsen har utsett en mindre grupp som kommer att arbeta vidare med detta. Vi vill vara lyhörda för församlingens önskemål och ser fram emot rekryteringsprocessen. 

Gyngegården

Diskussionsgrupper:

Gyngegården är en fantastisk plats och en stor tillgång. De begränsningar vi ser är att köket och de allmänna utrymmena inte räcker till för större läger och samlingar. Kan vi bygga om/till? Vi vill använda gården till läger och mindre grupper i kombination med vandrarhem. Kan vi bjuda in fler organisationer eller församlingar till samarbete? 

Flera spännande förslag kom fram, till exempel:

  • Författarvecka/konstvecka/hantverk
  • Läger för ensamstående föräldrar och deras barn
  • Diakonalt arbete
  • Äktenskapshelg, alpha, retreat, hemgrupper, tonårsgrupper, familjer…

Styrelsen svarar:

Underbart med så många idéer, drömmar och visioner! I dagsläget fungerar gården som vandrarhem och går att använda för mindre grupper, det får vara vår utgångspunkt. Styrelsen vill stötta församlingsmedlemmar som bär på visioner och ge förutsättningar för att genomföra små och stora initiativ. Till exempel genom att arbeta för att få församlingsmedlemmar att upptäcka gården och dess möjligheter och att vara en brygga mellan Gyngeutskottet och församlingsmedlemmar. Gyngeutskottet hälsar att gården gärna får användas till församlingens verksamhet. Enklast är att boka in sig i april, juni eller september men om man säger till i god tid innan de planerar vandrarhemsverksamheten (senast i mars) kan övriga veckor också bokas. Kontakta styrelsen om du har idéer du vill genomföra till nästa säsong!

Fastighet

Diskussionsgrupper:

Vasakyrkan är viktig för oss och vi vill ta hand om den tillsammans! Om vi ska kunna ta hand om vår fastighet på ett bra sätt behöver vi inventera vad som ska göras och informera om det i god tid. Arbetsdagar är bra, gärna i kombination med mat i någon form. Andra förslag är en lista med uppgifter som kan göras vid tillfälle, eller att tillfråga någon personligen för ett specifikt uppdrag. Det är enklare att ta sig an begränsade uppgifter och uppdrag. 

Styrelsen svarar:

Just nu håller vi på att bygga upp ett fungerande fastighetsutskott som, precis som förut, kommer att ta ett övergripande ansvar för fastigheten. I nuläget håller de på att bilda sig en uppfattning om fastighetens skick, göra åtgärdsplaner osv. På sikt är tanken att vi gemensamt, som församling, hjälps åt att åtgärda det vi kan. Vill du vara med i fastighetsutskottet och hjälpa till att planera underhåll av fastigheten? Hör av dig till styrelsen!

 

Information

Diskussionsgrupper:

Öppenhet och transparens är viktigt för oss. Församlingens medlemmar behöver få veta vad som händer i församlingen. Därför erbjuder vi flera digitala informationskanaler, informationsblad samt muntlig information (gudstjänst och församlingsmöte). Hur når vi analoga personer och människor utanför Vasakyrkan? Alphareklam på bussen? Genom Power Up Ukraine har Vasakyrkan fått nå ut till fantastiskt många! 

Exempel på förbättringar:

  • Hemsidan behöver en allmän översyn och uppdateras med länkar till sociala medier och anmälan till nyhetsbrev. 
  • E-posten behöver ändra avsändare till Vasakyrkan. Kan vi ha ett medlemsbrev och ett nyhetsbrev? 
  • Kan vi uppdatera matrikeln med e-post och mobilnummer? 

 

Styrelsen svarar:

Drömmen för oss i styrelsen är att ha en informatör som kan ha övergripande koll på den information som går ut från församlingens olika kanaler och kan hantera en hemsida, e-post och sociala medier. Gyngegårdens bokningssystem skulle också behöva ses över på sikt. Under tiden gör vi vad vi kan med det vi har. Vill du hjälpa oss? Kontakta styrelsen!

 

Vad vill vi med vår församling? Vad längtar vi efter och drömmer om?

Diskussionsgrupper:

 

Närmare Jesus

  • Bibelstudier/samtal
  • Att Jesus blir större för oss.
  • Vi vill ha levande gudstjänster där Guds ande får verka. Vi har så mycket Kristus i församlingen och vi vill bli mer lika honom!
  • Livsnära gudstjänster önskas, t.ex. på temat äktenskap, sorg, förlust, inga bönesvar när man ber för sjuka, ångest…

Gärna vittnesbörd – spontant eller planerat

 

Närmare andra

  • Öppna mot skolan
  • Avknoppning (till Snurrom)
  • Kyrkoovana människor, med eller utan keps. 
  • Utåtriktat arbete hade vi velat se mer av i vår församling. Diakonalt arbete, läger för utsatta, Läxläsning i Femkanten, stick(sy)gemenskap!
  • Stötta missionsprojekt ekonomiskt, t.ex. familjen Joyson i Indien eller Emanuel och Cleo i Brasilien. Offrandet stiger när man vet vart pengarna går.

Närmare varandra

  • Vi behöver se varandra mer. Det är lätt att vi delar upp oss i grupper, t.ex. ungdomar, barnfamiljer, 70+ osv.
  • Växer i vår tro tillsammans.
  • Vi längtar efter ärlighet och öppenhet mellan syskonen. 
  • ”Är vi på väg närmare Jesus, närmare andra och närmare varandra?” Vi är gemensamt på väg!
  • Vi har en längtan och en kallelse att vara en kropp där alla delarna kommer i funktion. Vi är en unik blandning av människor, även teologiskt. Vi får tycka olika och Gud är större! (Även om det kan vara en utmaning att balansera t.ex. dopfrågan).
  • Längtar efter syskonskap! Vi är syskon, barn och föräldrar i församlingen och vi behöver få leva ihop och bry oss om varandra, även om vi är stressade och har mycket runt oss. 
  • Fånga upp glappet mellan barn/tonår.
  • Vi vill att ungdomarna ska få en större plats i församlingen och i gudstjänsten och att de ska få hitta sin plats i församlingen. 
  • Det är fantastiskt att alla barnfamiljer har en förebedjare! Det kan vi kanske bygga ut? Tänk att få bjuda hem ”sin” förebedjare på mat och dela livet och prata tro, eller att förebedjaren kan vara barnvakt någon gång?