Corona-information

Kära församling (ny uppdaterad information 2020-11-25)!

Med anledning av pandemin av coronaviruset COVID-19 vill vi ge information, förhållningsregler, råd, stöd och uppmuntran. Vi är i en ovanlig tid av osäkerhet, dagliga nyhetsrapporteringar om sjukdomsfall, nya förhållningsregler och inställda evenemang.
Det är en tid som skapar oro hos många av oss och av den anledningen är det viktigare än någonsin att söka stöd, tröst och frid i vårt hopp Jesus Kristus och i gemenskapen i församlingen.

Styrelsen följer förloppet i media och de aktuella rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten noga för att upprätta trygga förhållningsregler under våra samlingar.

Max 8  personer + medverkande får samlas i dagsläget. Det innebär att vi inte har några öppna samlingar i kyrkan. Gudstjänsterna sänds på internet (https://www.youtube.com/channel/UCcYi_3vi69X0-QPjmZ6GA8Q eller https://www.vasakyrkan.nu).

Vill du vara med på bönesamlingarna på onsdagarna så använder du Google Meet och ansluter via länken https://meet.google.com/zwd-gxcz-bhg. Det är också bönesamlingar måndagar och tisdagar kl 18 – länk till dessa hittar du på hemsidans startsida.

Du kan även höra av dig till vår präst Bertil på 072 331 92 71 eller bertil.ahman@efs.nu

Vi kommer att fortsätta ge information om våra samlingar, genom e-post och via vår webbsida.

————–

Med detta sagt vill vi fokusera på det vi tror och förtröstar på att Gud gör mitt ibland oss under denna tid. Utifrån Guds ord och Herrens löften vet vi att han är oss närmare än någonsin mitt i oro, förtvivlan och ängslan. När jag är svag är Gud stark. Låt Honom bli större när du känner dig mindre. Han vill ge dig en frid som övergår mänskligt förstånd.

  • Johannes 14:27 ”Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärta oroas och tappa inte modet.”
  • 2 Timotheosbrevet 1:7 ”Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.”
  • Johannesevangeliet 14:1 ”Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig.”

Så låt oss under denna fastetid och prövningens tid närma oss Gud än mer i bön och förbön för världen. Kom på bönesamlingarna måndag till onsdag kl 18.00-19.00.

Kämpa emot impulsen att bara värna om dig själv och de närmaste utan ge till andra av omsorg och engagemang.

På vilka sätt kan vi samarbeta med Gud för att älska våra grannar, våra vänner, arbetskollegor, familj och främlingar? På vilka sätt kan vi välsigna människorna omkring oss och visa med våra ord och våra handlingar att vår Gud är trogen, pålitlig, närvarande, sann, ljus, hopp, framtid, helande, vår klippa och vår tillflykt, vår ständigt närvarande hjälp i tider av problem.

Här kommer några tips på vad du kan göra, antingen om du vill hjälpa någon eller om du själv skulle behöva stanna hemma:

  • Handla åt någon äldre – En granne eller någon i församlingen som bör undvika kontakt med mycket människor får stor hjälp av dig om du vill handla åt dem. Ring upp den du inte sett på senaste gudstjänsten och fråga hur den mår och om du kan hjälpa på något sätt.
  • Promenera. Så länge du inte måste stanna hemma så undvika att bli isolerad i ditt hem. Utomhus är risken låg för att bli smittad av andra. Rör på dig, fysisk aktivitet stärker immunförsvaret och motverkar psykisk ohälsa.
  • Ring en släkting, församlingsmedlem, granne – kanske någon du tror är ensam och skulle bli glad av ett samtal.
  • Lyssna på undervisning från nätet. Vi har många fantastiska predikningar och föreläsningar från temahelger på vår hemsida: https://www.vasakyrkan.nu/media-predikan.
  • Gå en onlinekurs, allt från matlagning till hantverk. Vi har flera gånger tipsat föräldrar men även mor-/farföräldrar i församlingen om parentingforfaith.org som har en fantastisk kurs i hur man kan hjälpa barn till en levande relation med Jesus. Det kanske finns tid nu till att göra den. Och om inte kanske lyssna på deras podcast: https://parentingforfaith.org/podcast.

Vi har fått lov att kopiera en ’14 Day Love Challenge!’ som alltså är en utmaning om kärlekshandlingar du kan utföra under 14 dagar, särskilt om du skulle behöva stanna hemma under karantän.

Johannes 13:35 ”Om ni har kärlek till varandra så ska alla förstå att ni är mina lärljungar.”

Dag 1: Skriv mail/meddelanden till tre personer som berättar varför du är tacksam för dem.
Dag 2: Hitta något bland dina ägodelar som du vet att någon annan verkligen gillar/uppskattar och lägg det åt sidan för att ge det till dem som present.
Dag 3: Ring din förälder/barn/den släkting du sällan pratar med och ha ett ordentligt samtal.
Dag 4: Skriv tre positiva online-recensioner för lokala företag/restauranger som du gillar – det gör verkligen en skillnad.
Dag 5: Be Gud att lyfta fram någon som du specifikt ska be för och sedan skicka dem alla profetiska uppmuntrande ord som du får – tankar du hade eller någon bild/bibelord som kom till minnet när du bad.
Dag 6: Gör en skylt eller dekoration med ett glädjande budskap och sätt det i ditt fönster för att uppmuntra andra som går förbi! Du kan till och med dekorera hela fönstret!
Extra: publicera bilder på ditt skylt/fönster på sociala medier.
Dag 7: Älska dig själv genom att ta reda på information om en sak du sedan länge velat göra – en resa, en aktivitet, en upplevelse med någon och ge dig själv något att verkligen se fram emot.
Dag 8: Beställ en gåva som ska levereras till några andra som är isolerade. Eller skapa en gåva att ge till dem senare – allt som skulle lysa upp deras dag eller visa dem att du tänker på dem.
Dag 9: Gå igenom din garderob/förråd och se vilka kläder eller andra föremål du kan donera till välgörenhet.
Dag 10: Skicka ett e-postmeddelande eller vykort med tack och uppmuntran till en räddningstjänst eller sjukvårdsinrättning som du vill visa din uppskattning.
Dag 11: Beställ ett matpaket som ska levereras till någon annans hem.
Dag 12: Älska miljön – ät vegetariskt, se en naturfilm på teve.
Dag 13: Tipsa någon i karantän om en Spotify-spellista du gjort eller dela en ljudbok/podcast/TV-program/film med dem.
Dag 14: Skicka foton till någon som verkligen skulle uppskatta dem – vänner, familj eller grannar.

———

Det är inte helt osannolikt att vi i veckorna eller månaderna framöver kan behöva göra en övergång till små sammankomster istället för våra söndagsgudstjänster. Vi vill vara beredda på och omfamna den tiden om den kommer. Vi tror att kyrkan kommer att blomstra från det ökade djupet av relationer som händer när vi förbinder oss att träffas i små grupper.

Vi funderar också över om vi kan ordna med online-grupper för de självisolerade eller i karantän. Detta kan ske genom vanlig telefonkonferens (en funktion alla moderna mobiltelefoner har), via Skype eller facebook-live, via zoom eller google meet.

Vi är tacksamma för alla tips och idéer ni kan komma med. Vi uppmuntrar egna initiativ och kreativitet i allt detta. Be Gud om profetisk ledning i detta och dela detta gärna med oss och varandra.

Hör av dig om du önskar förbön eller hjälp på något sätt.

Bertil Åhman 072 331 92 71 bertil.ahman@efs.nu
Benner Löwenham 073 334 47 73 benner.lowenham@efs.nu

Låt oss tala tro och hopp till varandra så att vi som församling får lysa i vår stad under denna tid.

Närmare Jesus
andra
och varandra
– med stor frimodighet